Om Nathalie Ruiz
Den franskfödda och mångsidiga artisten Nathalie Ruiz är en nationell och internationell koreograf, dansare, pedagog och videokonstnär. Vid sidan av hennes utbildning i medicin utbildade hon sig i dans, teater och mim. Efter samarbetet med Martha Graham, Twyla Tharp och Karine Saporta kom hon till Sverige för Cullbergbaletten 1988. Sedan dess har hon arbetat med de flesta betydande moderna koreografer som Mats Ek, Jiri Kylian, Per Jonsson, Kenneth Kvarnström, Örjan Andersson, Helena Franzen, Efva Lilja, Birgitta Egerbladh, Cristina Caprioli, Philippe Blanchard, med flera.

Hon har undervisat dans i Marocko, Mexico, Tunisien, Schweiz och fortsätter numera den verksamheten även i Frankrike och Sverige. Hon har varit konstnärlig ledare för Regionteater Väst och för den egna ensemblen Co. Alba. Hon har fått utlopp för sin kreativitet i många dans-, teater- och operauppsättningar på Dramaten, Stadsteatern Kulturhuset Stockholm, Dansens Hus, MDT, Riksteatern, Atalante i Göteborg, Malmö Opera, Le Grand Théâtre de la ville du Luxembourg, Le Théâtre des Bouffes du Nord i Paris, m m. Hon är en artist som också gör en stor och viktig insats som assistent, repetitör och pedagog och har varit under många år Mats Eks regi- och koreografassistent.
Hon har deltagit som expertledamot i juryn för Skolverket.

Nathalie Ruiz har erhållit Carina Aris Medalj samt hedersmedaljen av staden La Garde i Frankrike och har varit nominerad till bästa dansare i Europa. Nathalie Ruiz främjar och berikar svensk dans med sitt väsen, sin uttrycksförmåga och sitt brinnande engagemang.
Sedan 2016 är hon konstnärlig chef för Artome, en verksamhet med kulturen som växtkraft. Hon koreograferar, framträder, undervisar och föreläser landet runt.

In English

foto Dan Coleman

<< Tillbaka -